Детските играчки – учене чрез игра

публикувано от admin 29/02/2020 0 Коментари

Детските играчки – учене чрез игра

Времето на детските играчки, с които децата просто се забавляваха, а родителите открадваха минутки време за себе си, оставяйки детето в компанията на новата му играчка, навярно е отминало. Днес играчките се превръщат от средство за забавление в част от израстването, развитието и обучението на детето. Редица компании, заети с проектирането и производството на детски играчки, привлякоха в своите екип специалисти по ранно детско развитие, учители, психолози, които заедно създават един нов образ на играчките, съчетал в едно забавление и обучение. Доказано е, че децата учат и възприемат най-лесно и трайно нови знания, когато са поднесени интересно и под формата на игра.  Играта създава контекст за общуване и помага на децата да направят връзка между преживяването и думите, свързани с това преживяване. Тя е от съществена важност и за физическото, емоционалното, социалното и психическото развитие на детето. Пренебрегването на значението на играта, както и пренебрежителното и необмислено отношение към избора на играчки, носят вреди.

Образователните играчки

Пъзелите, конструкторите, настолните игри подобряват способността на децата за пространствено разсъждение. Тази способност е важна и подготвя детето за училище и за по-нататъшно развитие в определени сфери, тъй като намира приложение в множество области – математика, инженерство, икономика, архитектура. Настолните игри развиват социалните умения, учат мъниците на работа в екип, толерантност, понасяне на загуба. Образователните играчки спомагат за развиване на памет, логика, тренират фината моторика, улесняват прохождането, подпомагат запаметяването на буквите и цифрите и подготвят детето за училище. Стимулирайки сетивата, развивайки мисловната дейност и обогатявайки уменията, играчките са естествен и важен спътник в първите години от развитието на детето и техният избор трябва да е обмислен, внимателен и информиран.

 

Валентина Атанасова, ПР, автор, копирайтър, управител на рекламно-издателска къща „Виктори – ПР“   www.izdatelstvo-reklama-victory-pr.com

Коментирай